Bouw je eigen huis via CPO-project in Drachten

Nieuwbouw koopwoning in Vrijburgh 3 - Gemeente Smallingerland

In Drachten heeft gemeente Smallingerland ambitieuze doelen om nieuwe woningen te realiseren. Vandaar dat de gemeente is gestart met de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Vrijburgh in drie fasen. Het eerste deel, Vrijburgh 1, is inmiddels gerealiseerd en de ontwikkeling van Vrijburgh 2 in volle gang. Nu is Vrijburgh 3 aan de beurt.

 

Vrijburg 3: nieuwbouw in Drachten

De gemeente realiseert met Vrijburgh een bijzondere en een aantrekkelijke wijk creëren binnen het bestaande groen met een opvallend innovatief en duurzaam karakter. Ook wordt het een kindvriendelijke wijk zonder doorgaande wegen, met volop ruimte om te spelen, fietsen en wandelen voor alle bewoners.

Vrijburgh ligt direct ten noorden van het Fennepark en ten oosten van het Burmaniapark.

 

Hoe ziet Vrijburgh 3 er straks uit?

Met de ontwikkeling van Vrijburgh 3 sluit de gemeente aan bij landelijke trends op het gebied van innovatief wonen en speelt het in op de groeiende vraag naar diverse woonvormen. Het ontwerp van deze nieuwe wijk is afgestemd op de gemeentelijke Omgevingsvisie Smallingerland en de resultaten van een peiling onder de inwoners over de behoefte aan nieuwe woonvormen. Dit varieert van groepswonen, generatiewonen, compacte levensloopbestendige woningen, tot collectief opdrachtgeverschap en woningcoöperaties van groepen eigenaars/bewoners etc..

Het belangrijkste principe voor Vrijburgh 3 is ‘landschappelijk wonen’. Dit betekent dat de wijk is opgebouwd rondom diverse woningtypen die er in de gemeente nog niet eerder waren. Dit omvat o.a. groepsgewijs of collectief wonen, (collectief) particulier opdrachtgeverschap, experimenteel duurzaam (zelf) bouwen, nieuwe groepshuisvesting (voor bijvoorbeeld senioren) of begeleid (zorg)wonen. Of het nu gaat om grondgebonden woningen met een tuin, of appartementen in een groene omgeving, het aanbod wordt gevarieerd en flexibel, zodat de wijk ook op lange termijn een fijne plek blijft om te wonen.
In de nieuwbouwwijk Vrijburgh 3 zijn maximaal 150 woningen gepland.

 

Vijf deelgebieden in Vrijburgh 3

De wijk is ingedeeld in vijf deelgebieden, elk met een eigen focus op woningtypes en woonmilieus. Van individuele levensloopbestendige woningen in het groen tot groepswonen en van grotere woningen en tot kleinere opties. Met deze diverse invulling biedt Vrijburgh 3 een rijke variëteit aan woonmogelijkheden voor een brede doelgroep.

Op deze manier ontstaat een flexibele, leefbare wijk die zowel nu als in de toekomst aantrekkelijk blijft om te wonen voor jong en oud.

 

 

Op dit moment kent Vrijburgh 3 de volgende invulling:

1. Wonen in de Wig – lage (levensloopbestendige) woningen in collectief groen.
2a. Wonen aan groen of water – 6 vrijstaande projectwoningen.
2b. Wonen aan groen of water – Locatie voor CPO-initiatieven: vrijstaande, twee-onder-een-kap of geschakelde koopwoningen.
3a. De Middenzone – Betaalbare woningbouw (huur).
3b. De Middenzone – Gezamenlijk wonen appartementen of geschakeld wonen.
4. Klein wonen – Ruimte voor klein wonen die als strooigoed in het groen liggen.
5a. Solitairen – Ruimte voor collectief wonen.
5b. Solitairen – Ruimte voor zorg gerelateerd woonvormen of individueel.

 

De informatie op deze pagina gaat verder in op de koopwoningen die mogelijk gerealiseerd worden via Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO) in deelgebied 2b.

 

Interesse in andere woningen binnen Vrijburgh 3?

Ben je op zoek naar een huurwoning of ben je geïnteresseerd in een van de andere initiatieven? Raadpleeg dan de projectpagina Vrijburgh 3 van de gemeente Smallingerland.

Meer weten over wonen in de gemeente Smallingerland? Bekijk dan onderstaande video.

 

Wat is CPO?

De deelnemers van een CPO-project zijn zelf de projectontwikkelaar. Samen richt de deelnemersgroep een vereniging op, kiest een architect, regelt de vergunningen met de gemeente, vraagt subsidies aan, zoekt een geschikte aannemer, volgt zelf het bouwproces en controleert of de oplevering door de aannemer volgens afspraak verloopt. En ja dat klopt, dat vraagt nogal wat kennis en ervaring, want er komt nogal wat bij kijken.

Waarom CPO?
Naast dat je een grote mate van vrijheid hebt in de keuze van zowel het exterieur als de indeling van de woningen, kun je een besparing maken op de bouwkosten tussen 10 en 30%. Dat komt omdat er geen projectontwikkelaar bij betrokken is die winst op het project wil maken en door de schaalgrootte kun je inkoopvoordelen behalen ten opzichte van de bouw van één individuele woning. Bovendien kun je er voor kiezen bepaalde voorzieningen samen te delen.

CPO-begeleiding
Mogelijk is het begrip CPO voor de belangstellenden nieuw, maar het is geen nieuw concept. Het bestaat al heel lang en dit type projecten worden dan ook altijd ondersteund door een professionele CPO-begeleider. Niet alleen is het uitvoeren van een CPO-project zonder voldoende kennis en ervaring nauwelijks mogelijk. Gemeentes, provincies, subsidieverleners en hypotheekverstrekkers, stellen als voorwaarde dat CPO-projecten worden begeleidt door een professionele adviseur.

Waarom wonen in een CPO project?
Er is een grote groep mensen die het prettig vinden als zij in een omgeving wonen tussen mensen die meer zijn dan anonieme buren. Een plek waar mensen naar elkaar omkijken en gemeenschap vormen van gelijkgestemden die het ook leuk vinden met elkaar activiteiten te ondernemen. Kortom, een warm thuis.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen in een fijn sociaal verband gelukkiger en gezonder leven. Dat betekent nadrukkelijk niet dat bewoners bij elkaar de deur platlopen. Maar wel een boodschap doen voor een zieke buur, de hond uitlaten, fijn bijpraten als je iets heel leuks of iets vervelends hebt meegemaakt.

De voordelen van een CPO-project op een rij:
– Bouwen via een CPO-constructie is 10-30% goedkoper vanwege het ontbreken van het winstaandeel voor de projectontwikkelaar en het bereiken van schaalvoordelen door gezamenlijke inkoop.
– Grote vrijheid in de grootte, vormgeving en de indeling van de woningen.
– Ook keuzevrijheid in gezamenlijke voorzieningen zoals een speeltuin voor kinderen, de aanleg van een gezamenlijk moestuin of een trapveldje voor jongeren. Maar ook de keuze voor een collectief duurzaam energiesysteem behoort tot de mogelijkheden.
– De warmte en gezelligheid van een groep gelijkgestemde mensen die naar elkaar omkijken. Door het gezamenlijk ontwikkelen van het project ontstaat er een sterke sociale cohesie die borg staat voor een warm thuis.
– De realisatie van het project is een leuke, leerzame en verrijkende ervaring die je leert hoe je met een groep medebewoners een prachtig en duurzaam resultaat kunt bereiken door goede samenwerking, duidelijke doelen en bereidheid tot compromissen.

Interesse?

Op dit moment hebben zich vijf concrete kandidaten aangemeld. Er is dus nog ruimte voor 20 kandidaten/huishoudens om binnen dit prachtige CPO-project in de groene wijk Vrijburgh 3 een droomhuis te realiseren.

Zoals het er nu uitziet, organiseren wij medio april een informatieve bijeenkomst waar we belangstellenden uitgebreid informeren over de werking van een CPO-project en de kansen en mogelijkheden in Drachten.
Wanneer je je via onderstaande link aanmeldt, ontvang je van ons een uitnodiging voor deze avond, zodra de datum en locatie bij ons bekend zijn.

Daarbij is het van belang dat de belangstellenden voor hun aanmelding hebben onderzocht of zij de koop van een woning in het Vrijburgh 3 project kunnen financieren. Het gaat hier alleen over koopwoningen en geen huur.