Ook in de gemeente Midden Drenthe is de woningnood hoog en de gemeente heeft dan ook ambitieuze doelen om woningen te bouwen. Ook herbestemming van bestaand onroerend goed behoort daarbij tot de mogelijkheden.
Op dit moment loopt er een onderzoek naar de mogelijkheden van herbestemming voor een grote monumentale boerderij in het dorp Smilde. Gesprekspartners zijn daarbij de eigenaren van het pand, de gemeente Midden Drenthe, de provincie Drenthe en MooiThuis.
We onderzoeken of er herbestemming gerealiseerd kan worden door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (verder te noemen CPO). Dit is een vorm van woningbouw waarbij een groep bewoners zich inzetten om gezamenlijk woningen te bouwen. De provincie Drenthe adviseert mensen met nieuwe initiatieven met de eerste CPO-stappen en stelt voor extern advies en begeleiding een subsidie beschikbaar. MooiThuis is zo’n gespecialiseerde partner in het begeleiden van CPO-projecten en is door de eigenaren van het pand benaderd om de mogelijkheden tot herbestemming te onderzoeken
Waarom collectief bouwen voor 55-plussers?
Er zijn veel 55-plussers die vooruit kijken en hun grote, onderhoud intensieve woning willen verkopen om compacter, gelijkvloers te gaan wonen. Zij vinden het prettig om tussen mensen te wonen die meer zijn dan anonieme buren. Een plek waar mensen naar elkaar omkijken en gemeenschap vormen van gelijkgestemden die het ook leuk vinden met elkaar activiteiten te ondernemen. Kortom, een warm thuis. Bij MooiThuis noemen we dat een Nestorproject. Nestor betekent niet alleen ‘thuiskomst’, maar is ook een verwijzing naar de wijze oudere. Hoe mooi is dat?
Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen in een fijn sociaal verband langer en gezonder leven. Dat betekent nadrukkelijk niet dat bewoners mantelzorger worden van de buren. Maar wel even de post uit de brievenbus halen als de buren op vakantie zijn, een boodschap doen voor een zieke buur, de hond uitlaten, even bijpraten als je iets heel leuks of iets vervelends hebt meegemaakt. Een ander voordeel van een Nestorproject is dat je met een forse rijkssubsidie een ontmoetingsruimte kunt realiseren die sterk bijdraagt aan de sociale samenhang binnen de woongemeenschap.
De overheid is zich zeer bewust van de positieve effecten van een fijne sociale omgeving op de gezondheid van mensen en de vermindering van de druk op de zorg.
De voordelen van een MooiThuis Nestorproject op een rij:
- Comfortabel wonen in een volledig zelfstandige en complete woning;
- De warmte en gezelligheid van een groep gelijkgestemde mensen van 55+ die naar elkaar omkijken;
- De vrije keuze om gezamenlijke activiteiten te ondernemen, alles kan, niks moet;
- Een gezamenlijke ontmoetingsruimte voor activiteiten, cursussen, muziek, dans, biljarten, spellen of gewoon gezellig praten en een borrel drinken;
- De keuken in de ontmoetingsruimte kan naast koffie en thee drinken ook gebruikt worden om samen te koken of bakken;
- Gedeelde faciliteiten zoals een werkplaats/atelier, siertuin, moestuin en fietsenstalling;
- Zorgenvrij wonen qua onderhoud, isolatie, toegankelijkheid, veiligheid etc.