In een karakteristieke, monumentale boerderij worden negen volledig zelfstandige en levensloopbestendige woningen gerealiseerd. De bewoners van het voormalige boerenerf vormen tezamen een woongemeenschap en hebben naast hun volledig, zelfstandige woning de beschikking over een gezamenlijke ontmoetingsruimte met keuken, fietsenberging, bestrate parkeerplaats en een riante, parkachtige tuin op een kavel van 4.500 m².
De prachtige boerderij gebouwd in 1902, ligt midden in Veenwouden dichtbij bus en treinstation, winkels en medische zorg. Het gaat om een groot pand, dat na een grondige verbouwing een herbestemming zal krijgen naar kwalitatief hoogwaardige woningen voor 55-plussers.
De (ver)nieuwbouw van het pand zal worden gerealiseerd in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.
Dat heeft enkele grote voordelen:
• De nieuwe bewoners hebben veel invloed op de indeling/uitvoering van de woningen.
• Door het ontbreken van een projectontwikkelaar kun je tot wel 20% goedkoper bouwen.
• Voor de gemeenschappelijke ruimte is een Rijkssubsidie beschikbaar van 100.000 euro.
Verderop op deze pagina vind je meer uitleg over deze manier van collectief bouwen.
Een MooiThuis Nestorproject kenmerkt zich als volgt:
In een woongemeenschap woon je, alleen of met je partner, zelfstandig met behoud van privacy. Daarnaast heb je een nauwe band met de mensen die in hetzelfde gebouw of wijkje van de woongemeenschap wonen, doordat je samen verantwoordelijkheid draagt voor het gebouw en de grond eromheen. Wonen in een woongemeenschap verstevigt de onderlinge betrokkenheid en die uit zich vaak in sociaal contact of even iets voor elkaar doen. Elke woongemeenschap schept daarin zijn eigen cultuur via de wensen van de bewoners.
Onze MooiThuis Nestorprojecten kenmerken zich door een vrijwillige deelname aan activiteiten en is wat anders dan wonen in een woongroep waar je samen het huishouden regelt. Via onderstaande link kun je meer lezen over wonen in een woongemeenschap om te beoordelen het iets voor jou is.
Iedere woning wordt volledig zelfstandig opgeleverd met eigen woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer(s), energievoorziening inclusief gescheiden meters. Alle woningen zijn grondgebonden en hebben een eigen tuin/terras (grond eigendom van de koper).
Op de tekeningen van Bètha architecten kun je zien waar de woningen in het pand zijn gesitueerd en wat de woonoppervlaktes zijn (variërend van 100 tot 119 m²). Er is een gezamenlijke ontmoetingsruimte vanuit iedere woning binnendoor en gelijkvloers bereikbaar en een gemeenschappelijk terras.
Op basis van zowel de individuele als de collectieve wensen van de adspirant-bewoners, kunnen er nog aanpassingen worden toegepast in het ontwerp. Dat is een van de voordelen van bouwen via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Je hebt samen met de andere leden invloed op het ontwerp en bouwproces.
Disclaimer: aan de informatie op deze website, die we zorgvuldig hebben samengesteld, kunnen geen rechten worden ontleend. Alle opgegeven maten en prijzen zijn indicatief. De getoonde beelden zijn artist impressions. In een CPO-project beslissen de bewoners gezamenlijk over het uiteindelijke ontwerp en de uitvoering.
De woningen worden opgeleverd met optimale isolatie, dus hoog in comfort en laag in energiekosten. En door de vernieuwbouw van topkwaliteit, is het pand de komende jaren laag in onderhoud.
Ouder worden kan betekenen dat je misschien niet meer zo gemakkelijk trappen op- en afloopt. Bij deze boerderijwoningen betekent dat niet dat je moet verhuizen. Elke woning beschikt over een eigen liftvoorbereiding. De lift zelf is een optie die direct bij aankoop of achteraf geïnstalleerd kan worden, zodat je probleemloos de bovenverdiepingen bereikt.
Je bereikt je woning via de entree aan de gemeenschappelijke binnengang. Elke woning heeft een eigen hal met opgang naar verdiepingen, separaat toilet, interne berging met aansluitingen voor wasmachine en droger en toegang naar de living.
De woonkamer met open keuken is bijzonder breed 7,9 meter en heerlijk licht. Direct aan het huis grenst je privé-terras/tuin, die je naar eigen inzicht kunt indelen.
In één woning (het voorhuis), bevinden zich, naast de woon/eetkamer, ook een (slaap)kamer en badkamer op de begane grond.
Bij de andere acht woningen bevinden de slaapkamers en de badkamer zich op de eerste verdieping. Op de schets staat aangegeven dat deze verdiepingen via een trap in de eigen woning bereikbaar zijn, maar ook worden bij oplevering de voorbereidingen voor een lift aangelegd.
De twee kamers op de eerste verdieping zijn ruim. Een kan dienen als master bedroom en de ander als extra (werk/hobby/logeer) kamer.
Daarnaast bevindt zich de luxe badkamer, met extra toilet, die zowel vanuit de grootste slaapkamer als vanuit de hal bereikbaar is.
Deze verdieping over de hele breedte van de woning heeft een ruime overloop en bergruimte. Ook is er ruimte voor een volwaardige kamer met een gebruikersopppervlakte van 3,5 x 3,2 meter met Veluxraam.
De eigenlijke vloeroppervlakte van de kamer is groter, zoals te zien op de plattegrond, maar deels lager dan 1,5 meter hoogte in verband met de schuine kap van de boerderij.
Elke woning heeft een eigen terras van ongeveer 15 m² direct grenzend de gezamenlijke tuin. Op de erfafscheiding komt een heg waardoor er voldoende privacy is naar de buren, maar wel vrij uitzicht op de gezamenlijke, parkachtige tuin en de omgeving.
Aan de achterzijde van de boerderij wordt een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte/huiskamer gerealiseerd met keuken. Hier kunnen de bewoners koffie en thee maken en naar wens gezamenlijk koken of bakken. De ontmoetingsruimte biedt ruimte voor alle denkbare activiteiten zoals, leesclub, creativiteit, cursussen, spel, muziek, maar ook gewoon voor gezelligheid met elkaar. De ontmoetingsruimte is voor alle bewoners binnendoor en gelijkvloers bereikbaar.
Naast de grote tuin, is er op het riante perceel van 4.500 m² ruimte beschikbaar voor een moestuin, siertuin of boomgaard. Ook is er ruimte voor een werkplaats/atelier, opslag van tuingereedschap en een fietsenstalling. En beschikt elk huishouden over een bestrate parkeerplaats.
Op dit moment kunt u deelnemen aan dit project. Er zijn nog woningen beschikbaar.
Voor de vaststelling van de koopprijzen hebben we een schatting gemaakt van de totale investering die bestaat uit de aankoopsom van het pand, architect en begeleidingskosten, de sloop en (ver)bouwkosten inclusief de inrichting van het terrein en bijkomende kosten aan leges en vergunningen.
Op basis van onze becijferingen liggen de koopprijzen van de woningen ruwweg tussen € 435.000,- en € 490.000,- v.o.n.
De herbestemming van de monumentale boerderij tot woningen zal worden gerealiseerd in de vorm van een CPO-project.
Dat heeft enkele grote voordelen:
Eerst een toelichting op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. CPO betekent dat je als groep particulieren de bouw van nieuwe woningen of de herbestemming van een gebouw, vorm gaat geven vanuit een op te richten vereniging. Eigenlijk vorm je al een ‘buurt’ voordat de woningen zijn gerealiseerd. Dat is bijzonder, omdat je normaal de buurt pas leert kennen nadat je de woning hebt gekocht.
Een CPO vraagt nauw overleg en afstemming waarbij je niet alleen samen vaststelt hoe de woningen er uit gaan zien, maar ook welke gezamenlijke sociaal-maatschappelijke verwachtingen je hebt van je toekomstige woonplek. En ook hoe dat past bij de directe omgeving en de rest van het dorp.
Bij een CPO kan het gaan om een groep bewoners die puur om de financiële voordelen (tot 20% goedkoper bouwen dan regulier), de beschikbare subsidies en de maatwerkvoordelen, collectief willen bouwen. Maar er zijn ook veel specifiekere woonwensen denkbaar. Bijvoorbeeld 55-plussers die levensloopbestendig willen wonen – zoals dit Nestorproject in Feanwâlden – en veel belang hechten aan een hechte sociale gemeenschap met een ontmoetingsruimte. Of jonge gezinnen met idealen met betrekking tot milieu, voeding en opvoeding van hun kinderen.
Ook is het mogelijk dat bewoners bepaalde faciliteiten gemeenschappelijk wensen zoals een (groente)tuin, werkplaats, speeltuin of wasruimtes. Kortom, iedere CPO heeft haar specifieke wensen en karakter.
Het realiseren van een woningbouwproject is veelomvattend en daar hebben de meeste mensen doorgaans geen ervaring mee. En omdat het niet alleen nieuw is maar ook veel, stellen provincies, gemeentes, banken en subsidieverstrekkers als voorwaarde dat de CPO-groep een professionele begeleider betrekt om het CPO-proces vorm en inhoud te geven. In de situatie van de Haadstrjitte 2 is inmiddels MooiThuis betrokken als procesbegeleider om in nauwe samenwerking tussen de toekomstige bewoners, de gemeente, de provincie en de huidige eigenaren, de herbestemming tot meerdere woningen te realiseren.
Daarnaast vraagt het van de CPO-groep bewustzijn over de gezamenlijke keuzes die je maakt en de onderliggende collectieve waarden die je nastreeft. Samenwerken, luisteren, inventariseren en compromissen sluiten in een sfeer van respect, flexibiliteit en gemeenschapszin. Vind de juiste balans tussen idealisme en realisme zonder elkaar onderweg te verliezen.
Meer over dit prachtige dorp van de monniken? Kijk dan op Land in Friesland – Feanwâlden.
Hierbij nodigen wij je uit voor de informatiebijeenkomst op donderdag 8 mei a.s. om 14 uur in Veenwouden (adres volgt per mail).
Tijdens deze bijeenkomst zullen we een presentatie geven over de werking van een CPO-project en de kansen die het biedt. Ook geven we toelichting op de ontwerpen van Bètha architecten voor dit unieke project.
Met de groep aspirant-bewoners die na deze kennismaking verder willen, zullen we inventariseren welke wensen zij hebben van het wonen in de voormalige boerderij, het gebruik van de gemeenschappelijke voorzieningen en het oprichten van de bewonersvereniging.
Als je geïnteresseerd bent, meld je dan aan via onderstaande link.
KvK: 83302735 | Privacystatement
Copyright © 2025 MooiThuis | Website Miranda de Vogel