MooiThuis_logo_tagline

Realisatie koopwoningen middels CPO in De Groeve

Woonboerderij in Drente, tussen Zuidlaren en het Zuidlaardermeer

Aanleiding

De boerderij is nu in eigendom van Rinus en Anneke Gijsbers. Zij hebben laten weten de boerderij te willen verkopen, maar vinden het een fijn idee als de boerderij een mooie nieuwe bestemming krijgt die in de eerste plaats bijdraagt aan het woongenot van de huidige inwoners van De Groeve. Het is een groot pand met diverse bijgebouwen, dat na een grondige verbouwing een herbestemming kan krijgen tot enkele appartementen en meerdere grondgebonden woningen met een eigen tuin. Het gaat niet om huur, maar om koopwoningen.

 

Woonbehoefte De Groeve

Uit gesprekken met bewoners en het bestuur van Dorpsbelangen komt naar voren dat er in De Groeve behoefte is aan woningen voor starters en ook aan levensloopbestendige woningen voor ouderen. Maar over de omvang van deze behoefte was niet bekend. Vandaar dat we op 17 september jl. een bijeenkomst hebben georganiseerd voor bewoners van De Groeve en omgeving om de wooninteresse te peilen.

 

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) als projectvorm voor herbestemming

De herbestemming van de boerderij tot woningen zal worden gerealiseerd in de vorm van een CPO-project. Dat heeft enkele grote voordelen:
• De nieuwe bewoners hebben veel invloed op de indeling/uitvoering van de woningen.
• Door het ontbreken van een projectontwikkelaar kun je tot wel 20% goedkoper bouwen.
• De provincie Drenthe biedt ondersteuning in de vorm van advies plus een subsidie voor de onderzoeksfase van een CPO-project. Tenslotte kun je ook nog geld besparen door een deel van de afbouw zelf te doen.

 

Wat is CPO?

Eerst een toelichting op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het woord collectief betekent dat je de bouw van nieuwe woningen of de herbestemming van een gebouw, gezamenlijk met anderen vorm gaat geven vanuit een op te richten vereniging. Eigenlijk vorm je al een ‘buurt’ voordat de woningen zijn gerealiseerd. Dat is bijzonder, omdat je normaal de buurt pas leert kennen nadat je de woning hebt gekocht.
Een CPO vraagt nauw overleg en afstemming waarbij je niet alleen samen vaststelt hoe de woningen er uit gaan zien, maar ook welke gezamenlijke sociaal-maatschappelijke verwachtingen je hebt van je toekomstige woonplek. En ook hoe dat past bij de directe omgeving en de rest van het dorp De Groeve.
Het kan gaan om een groep bewoners die puur om de financiële voordelen (tot 20% goedkoper bouwen dan regulier), de beschikbare subsidies en de maatwerkvoordelen, collectief willen bouwen. Maar er zijn ook veel specifiekere woonwensen denkbaar. Bijvoorbeeld 55-plussers die levensloopbestendig willen wonen en veel belang hechten aan een hechte sociale gemeenschap met een ontmoetingsruimte. Of jonge gezinnen met idealen met betrekking tot milieu, voeding en opvoeding van hun kinderen. Ook is het mogelijk dat bewoners bepaalde faciliteiten gemeenschappelijk wensen zoals een (groente)tuin, werkplaats, speeltuin of wasruimtes. Kortom, iedere CPO heeft haar specifieke wensen en karakter. Maar een mix van bewoners ook tot algemene tevredenheid leiden.

 

Het CPO-proces en de procesbegeleider

Het realiseren van een CPO-project brengt allerlei zaken mee die uitgezocht en geregeld moeten worden. Het vraagt van de CPO-groep bewustzijn over de gezamenlijk keuzes die je maakt en de onderliggende collectieve waarden die je nastreeft. Samenwerken, luisteren, inventariseren en compromissen sluiten in een sfeer van respect, flexibiliteit en gemeenschapszin. Vind de juiste balans tussen idealisme en realisme zonder elkaar onderweg te verliezen.

Op deze manier samenwerken om woningen te realiseren, zal waarschijnlijk nieuw voor je zijn. En omdat het niet alleen nieuw is maar ook veel, stellen provincies, gemeentes, banken en subsidieverstrekkers als voorwaarde dat de CPO- groep een professionele begeleider betrekt om het CPO-proces vorm en inhoud te geven.
In de situatie van de Hunzeweg 22 is inmiddels MooiThuis betrokken als procesbegeleider om in nauwe samenwerking tussen de toekomstige bewoners, de gemeente, de provincie en de huidige eigenaren, de herbestemming tot meerdere woningen te realiseren.

 

Uitnodiging aan bewoners van omgeving De Groeve

Op 17 september 2024 heeft er met bewoners van De Groeve en omgeving een informatieve bijeenkomst plaatsgevonden. Daaruit bleek dat er voldoende geïnteresseerden zijn om de volgende stap te zetten in het ontwikkelen van de boerderij in meerdere zelfstandige woningen.

Ben je ook geïnteresseerd?

Meld je dan aan voor de wachtlijst via de onderstaande link.

Uitnodiging interessepeiling woonbehoefte

Voor bewoners De Groeve en omgeving
Hierbij nodigen wij geïnteresseerde bewoners van De Groeve en omgeving uit voor het deelnemen aan de informatieve bijeenkomst op dinsdag 17 september 2024 om 19.30 uur in Dorpshuis de Kleine Kruijerij. Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor de bijeenkomst. Vóóraf aanmelden is verplicht.
Hierbij nodigen wij geïnteresseerde bewoners van De Groeve en omgeving uit voor het deelnemen aan de informatieve bijeenkomst op dinsdag 17 september 2024 om 19.30 uur in Dorpshuis de Kleine Kruijerij. Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor de bijeenkomst. Vóóraf aanmelden is verplicht.

Vragen?

Heb je tussentijds vragen of opmerkingen, bel of mail ons direct. We komen graag in contact over het realiseren van jouw woonproject.

Leg contact met Ton Tempelman