Ook in Ooststellingwerf is de woningnood hoog en de gemeente heeft dan ook het ‘Taskforce Wonen’ aangesteld om het bouwen van nieuwe woningen voortvarend aan te pakken.
Overal in de gemeente Ooststellingwerf zijn inmiddels locaties bestemd voor de bouw van nieuwe woningen. Zo ook in Appelscha Noord, aan de Vaart NZ waar de gemeente grond heeft aangekocht voor de bouw van 100 woningen. Deze woningbouwlocatie ligt vlakbij het centrum en daarmee zijn de lokale winkels, supermarkten, horeca en de huisartsenpraktijk voor de toekomstige bewoners binnen handbereik.
Een deel van de nieuwbouw in Appelscha Noord wordt bestemd voor bouwen op basis van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dan ontstaat de mogelijkheid op basis van CPO betaalbare compacte woningen te bouwen voor 55-plussers die lage kosten, weinig onderhoud, comfort en noaberschap belangrijk vinden. Een CPO-kopersvereniging kan vervolgens bij de gemeente een verzoek indienen voor de toewijzing van een perceel voor de realisatie van een 55+ bouwproject. Voor velen zal het begrip CPO nieuw zijn en daarom de volgende toelichting.
Er zijn veel 55-plussers die vooruit kijken en hun grote, onderhoudsintensieve woning willen verkopen om compacter, gelijkvloers te gaan wonen. Zij vinden het prettig om tussen mensen te wonen die meer zijn dan anonieme buren. Een plek waar mensen naar elkaar omkijken en gemeenschap vormen van gelijkgestemden die het ook leuk vinden met elkaar activiteiten te ondernemen. Kortom, een warm thuis. Bij MooiThuis noemen we dat een Nestorproject. Nestor betekent niet alleen ‘thuiskomst’, maar is ook een verwijzing naar de wijze oudere. Hoe mooi is dat?
Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen in een fijn sociaal verband langer en gezonder leven. Dat betekent nadrukkelijk niet dat bewoners mantelzorger worden van de buren. Maar wel even de post uit de brievenbus halen als de buren op vakantie zijn, een boodschap doen voor een zieke buur, de hond uitlaten, even bijpraten als je iets heel leuks of iets vervelends hebt meegemaakt. Een ander voordeel van een Nestorproject is dat je met een forse rijkssubsidie een ontmoetingsruimte kunt realiseren die sterk bijdraagt aan de sociale samenhang binnen de woongemeenschap.
De overheid is zich zeer bewust van de positieve effecten van een fijne sociale omgeving op de gezondheid van mensen en de vermindering van de druk op de zorg.
Bovendien heeft nieuwbouw in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap grote voordelen:
• De nieuwe bewoners hebben veel invloed op de indeling/uitvoering van de woningen.
• Door het ontbreken van een projectontwikkelaar kun je tot wel 20% goedkoper bouwen.
• Voor de gemeenschappelijke ruimte is een rijkssubsidie beschikbaar van 100.000 euro.
Verderop op deze pagina vind je meer uitleg over deze manier van collectief bouwen.
Een MooiThuis Nestorproject kenmerkt zich als volgt:
In een woongemeenschap woon je, alleen of met je partner, zelfstandig met behoud van privacy. Daarnaast heb je een nauwe band met de mensen die in hetzelfde gebouw of wijkje van de woongemeenschap wonen, doordat je samen verantwoordelijkheid draagt voor het gebouw en de grond eromheen. Wonen in een woongemeenschap verstevigt de onderlinge betrokkenheid en die uit zich vaak in sociaal contact of even iets voor elkaar doen. Elke woongemeenschap schept daarin zijn eigen cultuur via de wensen van de bewoners.
Onze MooiThuis Nestorprojecten kenmerken zich door een vrijwillige deelname aan activiteiten en is wat anders dan wonen in een woongroep waar je samen het huishouden regelt. Via onderstaande link kun je meer lezen over wonen in een woongemeenschap om te beoordelen het iets voor jou is.
Nieuwbouw in de vorm van een CPO-project heeft enkele grote voordelen:
Eerst een toelichting op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. CPO betekent dat je als groep particulieren de bouw van nieuwe woningen of de herbestemming van een gebouw, vorm gaat geven vanuit een op te richten vereniging. Eigenlijk vorm je al een ‘buurt’ voordat de woningen zijn gerealiseerd. Dat is bijzonder, omdat je normaal de buurt pas leert kennen nadat je een woning hebt gekocht.
De deelnemers van een CPO-project zijn zelf de projectontwikkelaar. Samen richt de deelnemersgroep een vereniging op, kiest een architect, regelt de vergunningen met de gemeente, vraagt subsidies aan, zoekt een geschikte aannemer, volgt zelf het bouwproces en controleert of de oplevering door de aannemer volgens afspraak verloopt. En ja dat klopt, dat vraagt nogal wat kennis en ervaring, want er komt nogal wat bij kijken.
Naast dat je een grote mate van vrijheid hebt in de keuze van zowel het exterieur als de indeling van de woningen, kun je een besparing maken op de bouwkosten tussen 10 en 30%. Dat komt omdat er geen projectontwikkelaar bij betrokken is die winst op het project wil maken en door de schaalgrootte kun je inkoopvoordelen behalen ten opzichte van de bouw van één individuele woning. Bovendien kun je er voor kiezen bepaalde voorzieningen samen te delen.
Mogelijk is het begrip CPO voor jou nieuw, maar het is geen nieuw concept. Er zijn al tal van CPO-projecten succesvol gerealiseerd. Deze projecten worden ondersteund door een professionele CPO-begeleider. Niet alleen is het uitvoeren van een CPO-project zonder voldoende kennis en ervaring nauwelijks mogelijk. Gemeentes, provincies, subsidieverleners en hypotheekverstrekkers, stellen als voorwaarde dat CPO-projecten worden begeleidt door een professionele adviseur.
Ben je op zoek naar een rustige, groene en gastvrije woonomgeving? Appelscha, een sfeervol dorp in de gemeente Ooststellingwerf, is dé plek voor mensen die willen genieten van een comfortabele levensstijl midden in de natuur.
Naast de prachtige omgeving biedt Appelscha uitstekende voorzieningen. Er zijn diverse supermarkten, winkels en scholen, evenals een huisartsenpraktijk en andere zorgvoorzieningen. Ook op cultureel en sociaal vlak is er genoeg te beleven. Dankzij de toeristische aantrekkingskracht van het dorp zijn er veel gezellige restaurants, terrasjes en recreatiemogelijkheden. Voor wie graag onder de mensen is, organiseert Appelscha regelmatig evenementen, zoals de Turfvaartdagen in september, waar historie en gezelligheid samenkomen. Daarnaast zijn er tal van verenigingen en activiteiten waarin je eenvoudig nieuwe contacten legt en jouw hobby’s kunt uitoefenen.
Hoewel Appelscha een heerlijk, groen dorp is, zijn grotere steden als Oosterwolde, Drachten, Beilen en Assen snel en makkelijk te bereiken. Dit maakt het ideaal voor wie de rust van een dorp wil combineren met de nabijheid van stedelijke voorzieningen.
Kortom, Appelscha biedt alles voor een ontspannen en actieve levensstijl in een prachtige omgeving. Een plek waar je je direct thuis zult voelen!
Hierbij nodigen wij je uit voor de informatiebijeenkomst op woensdag 14 mei a.s. om 14.00 uur in te Oosterwolde (adres volgt per mail).
Tijdens deze bijeenkomst zullen we een presentatie geven over de werking van een CPO-project en de kansen die het biedt. Met de groep aspirantbewoners die na deze kennismaking verder willen, zullen we inventariseren welke wensen zij hebben over hun woning, het gebruik van de gemeenschappelijke voorzieningen en het oprichten van de bewonersvereniging.
Als je geïnteresseerd bent, meld je dan aan via onderstaande link.
KvK: 83302735 | Privacystatement
Copyright © 2025 MooiThuis | Website Miranda de Vogel