CPO-project: nieuwbouw 10 starterswoningen Oldeberkoop

Bouw je eerste, eigen thuis in 't Hooge 2

Startbijeenkomst: dinsdag 13 mei 2025

De gemeente Ooststellingwerf heeft een deel van de nieuwbouwwijk ’t Hooge 2 te Oldeberkoop opengesteld voor projectontwikkeling via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), ook wel zelfbouw genoemd. Dat wil zeggen dat een groep particulieren in de gelegenheid wordt gesteld (binnen de door de gemeente bepaalde randvoorwaarden) zelf een deel van de nieuwbouw te ontwikkelen.
Op ’t Hooge 2 betreft dat 10 starterswoningen. 

Verderop op deze pagina vind je meer uitleg over deze manier van collectief bouwen.

Nieuwbouw van starterswoningen via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap heeft enkele grote voordelen:

  • De nieuwe bewoners hebben veel invloed op de indeling/uitvoering van de woningen.
  • Door het ontbreken van een projectontwikkelaar kun je goedkoper bouwen.
  • Je leert je buren al tijdens de bouw kennen.

Hoe kun jij deelnemen aan dit CPO-project?

Op dinsdagavond 13 mei 2025 om 19.30 uur organiseren wij, in afstemming met de gemeente Ooststellingwerf, een informatiebijeenkomst in het Dorpshuis, Willinge Prinsstraat 24 te Oldeberkoop. Verplicht vooraf aanmelden.

Ondertussen is er al begonnen met het bouwrijp maken van de kavel voor het CPO-project.  Meer weten over de nieuwbouwwijk? Bekijk dan ’t Hooge 2.  Let op, de informatie op deze projectpagina van de gemeente en de geplande bijeenkomst op 12 mei as. betreft vooral de verkoop van de vrije kavels. Dit is een ander onderdeel van de wijk dan het CPO-project voor starters! 

Voor starters is de informatieavond op dinsdag 13 mei 2025 om 19.30 uur in het Dorpshuis.

Tekstblok later zichtbaar

Eerst volgende stappen:

Na de informatiebijeenkomst in Oldeberkoop op XX MEI 2025, kun jij je via de link op deze website inschrijven als kandidaat voor een starterswoning of levensloopbestendige woning.
De kandidaten richten samen een kopers vereniging op bij de notaris en daarbij hoort de opmaak en in gebruik neming van statuten. Ook wordt er een bestuur gekozen dat namens de groep de contacten onderhouden met de gemeente en de procesbegeleider.

Toewijzing

Mocht blijken dat er veel meer belangstelling is dan beschikbare woningen, dan zal de vereniging – conform het in de statuten opgenomen toewijzingsbeleid – in aanmerking nemen of de inschrijvers binding hebben met de plaats Oldeberkoop of de directe omgeving. Ook kan blijken dat zelfs het aantal inschrijvingen van kandidaten met binding met Makkinga en directe omgeving, veel groter is dan het aantal beschikbare woningen. In dat geval zal er door middel van loting aan alle kandidaten, die aan de inschrijvingsvoorwaarden voldoen, een rangnummer worden toegekend.

De kandidaten met rangnummer 1 tot en met 10 zullen worden geselecteerd om de vereniging te gaan oprichten en hebben recht op afname van een kavel. De overige kandidaten komen dan op een reservelijst.

Wie welke kavel uiteindelijk krijgt (het toewijzingsbeleid van de eindkandidaten) wordt beschreven in de statuten van de vereniging.

Voorwaarden voor aankoop starterswoning

Hieronder zetten we voorwaarden voor het aankopen van een starterswoning op de rijtje :

  • Voor de starterswoningen komen alleen kandidaten in aanmerking die nog nooit een koopwoning hebben bezeten. Een starter is dus iemand die voor het eerst een huis of appartement koopt. Deze persoon woont bijvoorbeeld nog bij de ouders of bewoont op dit moment een huurhuis. Nu wil deze persoon de overstap maken naar een koopwoning.
  • In de eerste instantie komen alleen kandidaten in aanmerking die een sociale of economische binding met Oldeberkoop of de nabije omgeving hebben.
  • Verder geldt er een zelfbewoningsplicht voor een periode van 5 jaar. Dat betekent dat je de woning niet mag verhuren en als je de woning binnen 5 jaar verkoopt, dat je een deel van de winst aan de gemeente moet betalen. Dat om te voorkomen dat de relatief goedkope woningen worden aangekocht met als enig doel er winst op te maken.

Dit is een artist impressie. In een CPO-project beslissen de bewoners gezamenlijk over het uiteindelijke ontwerp en de uitvoering. Uiteraard binnen de geldende regels.

Soort woningen

Elke woning is 100% zelfstandig

10 Starterswoningen
Er komen 2 blokken met 5 woningen voor starters. Ieder met een eigen tuin. De grootte van de kavels is nog onbekend.

Beschikbare woningen

Je kunt je binnenkort aanmelden voor dit project. Tijdens de informatiebijeenkomst leggen we uit hoe de opzet van een CPO en de deelname-procedure in zijn werk gaat.

Koopprijzen

De koopprijzen van de woningen zijn nog niet bekend. 

Om vast te stellen wat je financiële mogelijkheden zijn, adviseren wij je om vooraf op internet of met een bank/hypotheekverstrekker, jouw financiële positie te bepalen. Houd daarbij rekening met de eventuele inbreng van eigen geld en stel je niet alleen vast wat je maximaal kunt betalen, maar ook wat je maximaal wilt betalen aan woonlasten.

Disclaimer: Aan de informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Financiële mogelijkheden

Voor diegenen die voor het eerst een eigen huis kopen is er een zogenaamde starterslening aan te vragen. Nadere informatie hierover vind je op Starterslening Gemeente Ooststellingwerf.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Wat is CPO?

Eerst een toelichting op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. CPO betekent dat je als groep particulieren de bouw van nieuwe woningen of de herbestemming van een gebouw, vorm gaat geven vanuit een op te richten vereniging. Eigenlijk vorm je al een ‘buurt’ voordat de woningen zijn gerealiseerd. Dat is bijzonder, omdat je normaal de buurt pas leert kennen nadat je de woning hebt gekocht.

Een CPO vraagt nauw overleg en afstemming waarbij je niet alleen samen vaststelt hoe de woningen er uit gaan zien, maar ook welke gezamenlijke sociaal-maatschappelijke verwachtingen je hebt van je toekomstige woonplek. En ook hoe dat past bij de directe omgeving en de rest van het dorp.

Waarom CPO?

Reden voor de gemeente Ooststellingwerf om de starterswoningen via de CPO-constructie te laten ontwikkelen is als volgt. Door een groep toekomstige bewoners zelf de woningen te ontwikkelen kan er een besparing op de realisatiekosten worden behaald. Dat is mogelijk door het ontbreken van een risicodragende partij die winst wil maken op het bouwproject.

De andere reden heeft te maken met lagere kosten door gezamenlijke inkoop van materialen en diensten. Op deze manier wordt een eigen woning voor een grotere groep bewoners bereikbaar en daarbij laat de gemeente in het toewijzingsbeleid meetellen of de adspirant-bewoners binding hebben met het dorp Oldeberkoop of directe omgeving.

Het CPO-proces en de procesbegeleider

Voorwaarde voor een CPO-project is dat de adspirant-kopers zich laten begeleiden door een professionele adviseur op gebied van CPO. Dat is niet alleen een voorwaarde voor de gemeente, maar ook voor een hypotheekverstrekker en eventuele subsidieverstrekker. MooiThuis is zo´n adviseur die zich heeft gespecialiseerd in het begeleiden van CPO-projecten. Op dit moment ondersteunt MooiThuis de gemeente Ooststellingwerf bij één van de fases in het CPO-proces, bij het werven van aspirant kopers.

Geïnteresseerd in het CPO-project Oldeberkoop?

Hierbij nodigen wij je uit voor de informatiebijeenkomst op dinsdag 13 mei om 19.30 uur in het Dorpshuis, Willinge Prinsstraat 24 te Oldeberkoop. Tijdens deze bijeenkomst zullen we een beknopte presentatie geven over de werking van een CPO-project en de kansen die het biedt.

Als je geïnteresseerd bent, meld je dan aan via onderstaande link.

Ontwikkeling-Starterswoning-Friesland